Házikedvencek kánikulában

Nyáron nem csak mi, de négylábú kedvenceink is szenvednek a melegtől. Sajnos azonban ezt nem mindig vesszük eléggé komolyan, így évről-évre találkozom a rendelőben olyan hőgutát szenvedett állatokkal, melyek a gazdi tudatlansága és felelőtlensége miatt kerültek életveszélyes állapotba.

 A hőguta súlyos, gyakran végzetes állapot mely extrém hőhatás következtében jön létre.
Gyakran alakul ki zárt helyen (pl. autóban), tűző napon felejtett állatoknál. Különösen veszélyeztettek az idős, a rövid orrú és a túlsúlyos kutyák, valamint a kölyökállatok. A kutyák és cicák normális testhőmérséklete 38-39 ºC között mozog. Ha a testhőmérséklet 40 ºC fölé szökik, az állat tátott szájjal lélegezik, zihál, hőháztartása felborul, aminek következtében a vérkeringés és a légzés összeomlása léphet fel, valamint károsodhat a központi idegrendszer, ami az állat pusztulásához vezethet.

Készüljön fel minden eshetőségre, legyen körültekintő!

TIPP:

  • Soha ne hagyja a kutyát az autóban! Még akkor sem, ha csak „pár percre” szalad be a boltba.
  • Kerülje el a forró aszfaltot! A napsütötte járda, homok, vagy csatornafedél komoly égési sérülést okozhat a kutya érzékeny tappancsán. Időzítse a sétát a kora reggeli vagy a késő esti órákra. Ha erre nincs lehetősége, sétáltassa a kutyát füves területen, húzz a lábaira zoknit, vagy legalább legyen Önnél egy vizes törölköző, amire várakozás közben ráállhat.
  • Ha hosszabb autóútra mész kedvenceddel, minimum 4 óránként álljon meg egy-egy sétára, és itassa meg az állatot! Utazás közben gondoskodjon a megfelelő hőmérsékletről és szellőzésről. Fontos, hogy a pihenők védett környezetben történjenek, mert az utazástól izgatott kutya esetleg kitörhet, és elszaladhat.
  • A napégésre hajlamosabb rövid vagy fehér szőrű kutyák bőrét speciális naptejjel célszerű bekenni, különösen az orron, a füleken és a száj környékén.
  • A kertben tartott kutyát ne kösse ki, és biztosítsa számára jól szellőző, árnyékos pihenőhelyet esetleg fürdőhelyet. A kutyaház könnyen felmelegszik és áll benne a levegő, ezért nem nyújt megfelelő védelmet.

 

MI A TEENDŐ HŐGUTA ESETÉN?

  • Mindenekelőtt vigye az állatot hűvös, naptól védett, árnyékos helyre.
  • Ha mód van rá, merítse az állat egész testét hideg vízbe, vagy alaposan nedvesítse be a bundáját. ügyelve arra, hogy a légutak szabadon maradjanak.
  • Helyezzen a fejtetőre jeges borogatást, és haladéktalanul vigye a kutyát állatorvoshoz!

Vigyázzon a kedvencére a forró napokon. Állatpatikánkban felvértezheti kedvencét a nyár veszélyei ellen.

Telefon: +361 230 3940

 

KirályPet Kisállatrendelő

Nyitvatartás

Rendelő
H-P: 13-18
Patika+Petshop
H-P: 10-18

Cím

1048 Budapest
Székes utca 1.
+36 1 230 39 40

Harapj ránk!

Facebook Instagram Youtube

Szimatolj tovább!

Rex Alapítvány

KOSÁR

FIZETENDŐ

Rendelés értéke

0