Házikedvencek kutyahidegben

Házikedvencek kutyahidegben

A hideg időjárás következményeként nem csupán minket, hanem kedvenceinket is veszélyeztetik különböző betegségek, ám tudatos felkészüléssel és odafigyeléssel megelőzhetjük a bajt. Az alábbi összeállításban igyekeztünk összegyűjteni a leggyakrabban előforduló téli problémákat, hogy időben felismerve felkészülhessünk azok szakszerű kezelésére.

Számos betegség kialakulásában a jelentős időjárás változásnak kiemelt szerepe van.  A házikedvenceket érintő betegségek legyengítik az állat immunrendszerét, és ilyenkor nagyobb a kockázata a szövődmények kialakulásának is.

Betegségek, melyekről nem is gondolnánk, hogy házikedvenceinket is érinthetik

Légúti megbetegedések

Kutyák és macskák légúti megbetegedéseinek leggyakoribb kiváltó oka vírusfertőzés, melyet nemritkán másodlagos baktériumfertőzés követ.  Tünete lehet tüsszögés, krákogás, köhögés,  orrfolyás, és étvágytalanság, súlyos esetben láz, nehézlégzés, és levertség.

Ha ezeket a tüneteket észleljük mielőbb keressük fel állatorvosunkat, hogy még a szövődmények kialakulása előtt megkezdődhessen a célirányos gyógykezelés.

Szőrhullás és bőrproblémák

A szőrzet ápolása télen még fontosabb, mint nyáron, hisz a nedves bunda összecsomósodhat, összefilcesedhet, mely alatt a bőr könnyebben begyullad. A téli időszakban is jelentkezhetnek viszketéssel és szőrhullással járó allergiás problémák, melyek kiváltásában paraziták (pl. bolha), egyes táplálékkomponensek, és nem szezonális allergének (pl. házipor atka) egyaránt szerepelhetnek. Súlyos bőrproblémák jelentkezése esetén a szinte folyamatos vakaródzás a gazdi és kedvence életét egyaránt megkeseríti.

A bőrpanaszok pontos okának kiderítése szakember feladata, de kiegészítésként jótékony hatású lehet ilyenkor az A-vitamint, biotint, és  esszenciális zsírsavakat tartalmazó készítmények adása, súlyosabb esetekben hidratáló készítmények, antibiotikumok és gomba elleni készítmények bevetésére is sor kerülhet.

Izületi panaszok

A hirtelen hőmérsékletváltozás és a frontok ízületi problémákkal küzdő kedvenceink tüneteit fellobbanthatják. Erre gyanakodhatunk, ha a jószág reggelente nehezebben kel fel, óvatosan mozog, nem szívesen sétál vagy esetleg sántít. A tünetek hátterében leggyakrabban az elöregedő ízületetek krónikus gyulladása miatt kialakuló fájdalmak állnak. Súlyos esetben az ízületi elfajulás következtében a fájdalom állandósul. Az állat sajgó ízületeit próbálja tehermentesíteni, és ez tartós sántasághoz vezet. Ha ilyen tüneteket  észlelünk, forduljunk állatorvoshoz, aki olyan gyógyszert ad a kutyusnak, amely visszaadja a mozgás örömét, és biztonságosan adható hosszútávon is. (Itt ugyancsak fontos tudni, hogy az embereknek adható fájdalomcsillapítók a kutyák és cicák számára nagyon veszélyesek lehetnek!)

Figyelem! Dr. Google nem mindig jó tanácsadó!

Szerencsére egyre kevesebb az olyan gazdi, aki saját elképzelései vagy épp az interneten lelt tanácsok alapján saját szakállára -nemritkán emberi gyógyszerekkel- kezeli kedvencét. Pedig a laikus terápia számos veszélyforrást rejt. Általános szabály ezért, hogy lehetőleg a tünetek jelentkezésének korai időszakában forduljunk a KirályPet Kisállatrendelő szakembereihez, hisz ez a korrekt diagnózis és a sikeres gyógykezelés záloga.

A kutyaruha nem divathóbort!

A hideg téli napokon a szobakutyákat egyre többen sétáltatják kutyaruhában.  Ez afféle divathóbortnak tűnhet, a törzset védő öltözéknek azonban fontos szerepe lehet a meghűléses betegségek megelőzésében. A lakásban tartott kutyák bundáját impregnáló faggyúréteg a gyakoribb fürdés következményeként rendszerint vékonyabb, így kevésbé véd a zord időjárás viszontagságaitól. Esőben, hóban jó szolgálatot tesz a bélelt és vízálló kutyaruha, mely mind a hidegtől, mind a nedvességtől megóvja kedvencünket.  A KirályPet Petshop kutyaruhák széles választékával várja Önt!

…és a kutyacipő sem luxus!

A jeges, havas utcán sétáltatott állatok komoly sérüléseket szerezhetnek, és a só is kimarhatja talpukat. Négylábú családtagjaink védelmében ajánlatos az ilyen helyeket elkerülni, illetve a séták után kedvencünk tappancsát rendszeresen megtisztítani, majd tappancskrémmel bekenni. Ha elkerülhetetlen a veszélyes utca, egy cipőcskével is megóvhatjuk a kutyusok futóművét.! A manapság kapható masszív, vízálló, kutyacipő praktikus viselet, mely a téli időszakban sómarástól és jégszilánkoktól egyaránt megvédi a kutyapraclit.

Házőrzőink védelmében

A nagy hidegben kertben, udvaron tartott házőrzők számára biztosítsunk felmelegített, energiában gazdag, lédús eleséget. Napközben többször ellenőrizzük az ivóvizes tálat, és a megfagyott vizet cseréljük langyosra. Mivel kedvenceink mozgásigénye télen is változatlan, minden nap szánjunk időt a velük való sétára, játékra. Kizárólag hosszú szűrű ebeket tartsunk folyamatosan a szabadban, és biztosítsunk számukra jól szigetelő (esetleg fűthető) kutyaházat. A hidegben a kertbe kijáró rövidszőrű ebek számára biztosítsunk tetszés szerinti bebocsátást fűtött helyre (pl. garázs, előszoba).

KirályPet Kisállatrendelő

Nyitvatartás

Rendelő
H-P: 13-18
Patika+Petshop
H-P: 10-18

Cím

1048 Budapest
Székes utca 1.
+36 1 230 39 40

Harapj ránk!

Facebook Instagram Youtube

Szimatolj tovább!

Rex Alapítvány

KOSÁR

FIZETENDŐ

Rendelés értéke

0