Bűzmirigy tisztítás

Bűzmirigy tisztítás

 

  1. Mi az a bűzmirigy?

A bűzmirigy páros szerv, a kutyák és macskák esetén egyaránt a végbélnyílás mellett kétoldalt, nagyjából 4 és 8 óránál helyezkedik el. Jellegzetes, az adott egyedre jellemző szagú váladékot termel, amely szerepet játszik a territórium megjelölésében, valamint a kommunikációban (fajtársak között, vagy épp vészhelyzet esetén). A bűzmirigy váladéka normál esetben a bélsárral együtt spontán ürül.

  1. Milyen tünetek utalhatnak bűzmirigy problémára?

Gyakran előfordul, különösen kutyák esetén, hogy a bűzmirigy begyullad. A bűzmirigy gyulladásnak lehetnek fertőző okai (pl.: parazitás vagy bakteriális bőrfertőzés), valamint nem fertőző okai. Utóbbiak közül a leggyakoribb az allergia (eleségallergia vagy környezeti allergének által okozott probléma), de előfordulhat anatómiai rendellenesség is (pl.: szűk mirigykivezető nyílás, vagy a végbél záróizomzatának funkciózavara). Ha a bűzmirigy gyulladást nem kezeljük időben, a felhalmozódó mirigyváladékban a gennykeltő baktériumok elszaporodnak, emiatt a mirigy állományában tályog képződik. Bűzmirigy gyulladás esetén gyakran találkozunk az ún. „radírozás” jelenségével, amikor a kutya a fenekét a földön húzva próbálja üríteni a mirigyváladékot. Emellett a kutya sokszor kapkod a feneke felé, rágcsálja a faroktő területét, esetleg nehézkes és fájdalmas bélsárürítés is megfigyelhető. Sokszor jól látható a végbélnyílás körül a kétoldali mirigy duzzanata. Súlyosabb esetben a bűzmirigy gyulladása esetén egyéb bőrtüneteket is megfigyelhetünk (kipirult, viszkető bőrterületek – különösképpen a has alján, a combok belső felületén, a hónaljakban, pofa tájékon, mindezek mellett a külső hallójárat gyulladása is gyakori társjelenség).

Már az enyhe tünetek jelentkezése esetén is érdemes mielőbb állatorvoshoz fordulni, aki szakszerűen kitisztítja mindkét oldali bűzmirigyet, ezáltal a bűzmirigy eltályogosodása, valamint az egyéb problémák megelőzhetők. A bűzmirigy tályog rendkívül fájdalmas gyulladásos szövődmény, mely akár heteken át tartó antibiotikumos kezelést igényelhet.

KirályPet Kisállatrendelő

Nyitvatartás

H-P: 10-18
Dr. Király Péter: H, CS
Dr. Madocsay Alfréd: K, SZ, P

Cím

1048 Budapest
Székes utca 1.
+36 1 230 39 40

Harapj ránk!

Facebook Instagram Youtube

Szimatolj tovább!

Rex Alapítvány

KOSÁR

FIZETENDŐ

Rendelés értéke

0