Idegentest (toklász) eltávolítás

Idegentest (toklász) eltávolítás

Milyen problémákat okozhat a toklász?

Tavasszal, nyáron, valamint kora ősszel gyakran előfordulhat sűrű növényzettel borított területen való séta vagy kirándulás alkalmával, hogy toklász fúródik kedvencünk bőrébe (általában valamelyik végtagon), vagy bekerül a hallójáratba, esetleg a kötőhártya zsákba. Nem csak kutyák, de kijárós cicák esetén is találkoztunk már a problémával. A toklász attól függően, hova fúródott be, változatos tüneteket okozhat:

  • A végtag bőrébe (jellemzően a tappancsok területén, vagy az ujjak között) befúródva a bőr és a bőr alatti kötőszövet gyulladását okozza, amely az idő előrehaladtával begennyesedhet, eltályogosodhat, és kifakadhat.

  • A külső hallójáratba bekerülve a fül fájdalmasságát, a hallójárat gyulladását okozza, jellemző tünet, hogy kedvencünk hirtelen hevesen rázni kezdi a fejét, és gyakran az érintett fül irányába ferdén tartja a fejét. Az idő előrehaladtával a toklász egyre beljebb kerülhet a hallójárat mélyére, és a dobhártyát is átfúrhatja, további szövődményeket okozva.

  • Ha a toklász a kötőhártya zsákba, vagy a pislogóhártya mögé kerül be, kedvencünk hirtelen hunyorogni kezd, rövid időn belül hurutos, később gennyes szemváladékozás alakul ki. Az éles toklász a szaruhártyát hamar felsértheti.

Hogyan lehet a toklászt eltávolítani, hogyan orvosolhatók a tünetek?

A toklász eltávolítása felületes bódításban történik. Ha a toklász valamelyik végtag bőrébe fúródott, akkor a szúrási csatorna feltárása után idegentest fogóval ragadjuk meg és távolítjuk el a növényi részecskéket, ezt követően a járatot fertőtlenítjük, a végtagra ideiglenes kötést helyezünk, valamint általában antibiotikum-és gyulladáscsökkentő kúrát írunk elő. A hallójáratba fúródott toklászt szintén idegentest fogó segítségével távolítjuk el, miközben ügyelünk arra, hogy a dobhártya nehogy megsérüljön, gyógyszeres utókezelésre (gyulladáscsökkentő, antibiotikum) itt is szükség van. A szembe bekerült toklász esetében a kötőhártya zsákból, vagy a pislogóhártya mögül kell a toklászt eltávolítani az idegentest fogóval, ezt követően a szemet alaposan kiöblítjük, az utókezelés pedig antibiotikumos szemcseppel, szaruhártya regeneráló szemgéllel, valamint tablettás antibiotikummal és gyulladáscsökkentővel lehetséges.

KirályPet Kisállatrendelő

Nyitvatartás

H-P: 10-18
Dr. Király Péter: H, CS
Dr. Madocsay Alfréd: K, SZ, P

Cím

1048 Budapest
Székes utca 1.
+36 1 230 39 40

Harapj ránk!

Facebook Instagram Youtube

Szimatolj tovább!

Rex Alapítvány

KOSÁR

FIZETENDŐ

Rendelés értéke

0