Infúziós kezelés

Infúziós kezelés

  • Mikor lehet szükség infúziós kezelésre?

Infúziós kezelésre akkor van szükség, ha a szervezet valamely okból kifolyólag jelentősebb mennyiségű folyadékot veszít. A szervezet só-vízháztartása rendkívül érzékeny a változásokra, ezért a nagyobb fokú folyadékveszteséget mielőbb pótolni kell.

A folyadék-és ionháztartás jelentős mértékben felborulhat:

  • hányással, hasmenéssel járó fertőző és nem fertőző eredetű megbetegedések esetén

  • tartós étvágytalanság és folyadékbevitel hiánya esetén

  • hősokk (pl.: hőguta), vagy épp nagyfokú hőveszteség

  • fokozott vérzéssel járó problémák esetén (pl.: trauma, baleset)

  • vesebetegség, májbetegségek, a hasnyálmirigy megbetegedései esetén

  • hormonális problémák (pl.: cukorbetegség, Cushing-betegség, Addison-kór, a pajzsmirigy működés zavara) esetén.

Infúziós kezelés ugyancsak szükséges műtéti altatás során, amelynek oka, hogy a vérnyomás az altatószerek hatására jelentős mértékben lecsökken. A tartósan alacsony vérnyomás vesekárosodáshoz vezethet, ennek megelőzésére szolgál a műtét közben alkalmazott lassú cseppinfúzió.

  • Mit használunk infúziós kezelésre?

Az infúziós oldatok alapja általában fiziológiás sóoldat, amelyhez szükség szerint glükóz oldatot, vitaminokat, aminosav keveréket adunk hozzá megfelelő arányban. Ezen kívül léteznek speciális infúziós készítmények is (pl.: plazma expanderek). A megfelelő összetételű oldatot aszerint választjuk meg, hogy milyen okból kifolyólag van szüksége kedvencünknek az infúzióra.

  • Hogyan történik az infúziós kezelés?

Az infúziós oldatot általában lassú cseppekben, vénás úton adjuk az állatoknak. Kutya és macska esetén legtöbbször az egyik mellső láb vénájába behelyezünk egy vénakanült, amelyen keresztül beadható a steril infúzió. Nyulak esetén a fülvénába, vagy a hátsó láb vénájába helyezzük be a vénakanült. Kisebb testű egzotikus kisemlősök esetén, amikor nem oldható meg a vénakanül beültetés, a bőr alá adjuk az infúziós oldatot gyors cseppekben. Az oldatot a legtöbb esetben testmeleg állapotban adjuk be, kivételt képez ez alól a nagyon magas láz, illetve a hőguta (utóbbi esetekben nagyon óvatosan, szobahőmérsékletű infúziót adunk, és közben folyamatosan ellenőrizzük a testhőmérsékletet). Bizonyos betegségek esetén az infúziós kúra akár 3-4 napon át szükséges lehet.

KirályPet Kisállatrendelő

Nyitvatartás

H-P: 10-18
Dr. Király Péter: H, CS
Dr. Madocsay Alfréd: K, SZ, P

Cím

1048 Budapest
Székes utca 1.
+36 1 230 39 40

Harapj ránk!

Facebook Instagram Youtube

Szimatolj tovább!

Rex Alapítvány

KOSÁR

FIZETENDŐ

Rendelés értéke

0