Mikrochipezés

Mikrochipezés

Magyarországon 2013. január 1-jétől jogszabályban foglalt kötelezettség minden, 4 hónapot betöltött kutya mikrochippel történő megjelölése!

Miért hasznos a mikrochippel való megjelölés?

  • A mikrochip a leggyorsabb és leghatékonyabb módja a kedvtelésből tartott állatok egyedi azonosításának.

  • Vitás esetekben (pl.: eltulajdonítás), tulajdonjog igazolására is alkalmas.

  • Ha kedvencével együtt külföldre szeretne utazni, jogszabályi előírás a mikrochip megléte, az állatútlevél is csak mikrochippel megjelölt állat részére állítható ki.

  • Ha kedvence véletlenül eltűnne, megtalálói egy állatorvosi rendelőben, vagy állatmentők segítségét kérve egyszerűen be tudják azonosítani egy mikrochip leolvasó készülék segítségével, így elkerülhető, hogy kedvence menhelyre vagy gyepmesteri telepre kerüljön.

  • Ha elveszett kedvence balesetet szenved, az ellátó állatorvos haladéktalanul tudja Önt értesíteni telefonon.

Mi is az a mikrochip?

A mikrochip, méretét tekintve nagyjából egy rizsszemnek felel meg, egyszerűen beültethető, a szúrás egy injekciónál nem fájdalmasabb. A chip beültetése a nyak bal oldalának bőre alá történik. Minden chiphez egyedi, 15 számjegyből álló számsor tartozik. A mikrochipet egy, az emberek pacemakerénél is használatos speciális bevonat védi, így beültetést követően kedvence nem érzékeli azt, és semmilyen káros reakciót nem vált ki a szervezetből.

A behelyezést követően az állatorvos ellenőrzi a chip működését egy leolvasó készülékkel. A chip egyedi azonosító számát, az Ön és kedvence adataival, az állatorvos online regisztrálja a Petvetdata nevű központi adatbázisba. Amennyiben adataiban bármilyen változás (pl.: új lakcím, telefonszám) következik be, mielőbb jelezze állatorvosának, hogy módosítani tudja az adatbázisban!

A mikrochip beültethető az állat bármely életkorában. Ez gyakran megtörténik már az oltási program megkezdésekor. Mint már említésre került, hazánkban a kutyák mikrochippel történő ellátása kötelező, mégpedig 4 hónapos korának betöltéséig bezárólag. Bár hazánkban macskákra nézve jogszabály nem teszi kötelezővé, a mikrochip beültetés hasznos lehet, főként a kijárós cicák esetében.

Ha egy kóbor állat gyepmesteri telepre vagy menhelyre kerül, illetve ha megtalálója állatorvosi rendelőbe viszi be őt, először ellenőrzik, hogy van-e benne mikrochip. Az adatbázis elérhető a nap 24 órájában, így mikrochip leolvasása után az állat tulajdonosa azonnal értesíthető.

A mikrochippel történő egyedi megjelölés alapvető részét képezi a felelős állattartásnak, segítségével jelentős mértékben csökkenthető az elveszett és véglegesen menhelyre kerülő állatok száma.

KirályPet Kisállatrendelő

Nyitvatartás

H-P: 10-18
Dr. Király Péter: H, CS
Dr. Madocsay Alfréd: K, SZ, P

Cím

1048 Budapest
Székes utca 1.
+36 1 230 39 40

Harapj ránk!

Facebook Instagram Youtube

Szimatolj tovább!

Rex Alapítvány

KOSÁR

FIZETENDŐ

Rendelés értéke

0