Ultrahangos fogkő eltávolítás

Ultrahangos fogkő eltávolítás

 • Miért fontos a megfelelő szájhigiénia kedvenceink esetében?

A fogászati problémák macskáknál és kutyáknál egyaránt gyakoriak. Tünetei a következők lehetnek:

 • rossz lehelet

 • kipirult, gyulladt fogíny és szájnyálkahártya

 • fogínyvérzés

 • fogkövesség

 • fokozott nyálzás

 • a fájdalom miatt kedvencünk nehezen rág, vagy a puhább eleséget részesíti előnyben

 • kedvencünk egyáltalán nem eszik annak ellenére, hogy lenne étvágya

 • súlyosabb esetben fekélyek jelenhetnek meg a nyelven, a száj nyálkahártyán, az ínyen

 • akár gennyes foggyökér-gyulladás is kialakulhat.

Rendszeres fogápolás hiányában a nyálban lévő baktériumokból és szervetlen sókból a fogak felszínén lepedék képződik, amelyre a szerves és szervetlen törmelékek rétegesen lerakódnak, így jön létre a fogkövesség. A fogkő kiváló táptalajt képez a bakteriális fertőzések számára, amelyek akár létfontosságú szervekre is hatással lehetnek, így pl.: a szívre, a májra vagy a vesékre.

A lepedékes fog, a fogkövesség, és az ínygyulladás egyszerűen kezelhető, azonban előrehaladott, elhanyagolt esetekben a fogak kilazulhatnak, a felhalmozódó szerves törmelék miatt tömegesen elszaporodó baktériumok pedig akár foggyökér-gyulladást, ennek következtében foggyökér-tályogot is kialakíthatnak.

Hogyan biztosíthatjuk a megfelelő szájhigiéniát kedvencünk számára?

Kedvence fizikális vizsgálata során minden esetben kiemelt figyelmet fordítunk a szájüreg és a fogak állapotára, és felhívjuk a gazdik figyelmét az esetleges fogászati problémák jelenlétére, javaslatot teszünk a kezelésre. A fogászati kezelések altatásban történnek, melyet megelőzően javaslatot teszünk rutin kivizsgálásra (vérvizsgálat), az esetleges kockázati tényezők kiküszöbölése érdekében. A gyakorlatban a leggyakoribb probléma a fogkövesség, amelynek kezelése ultrahangos depurátorral történik. Ha szükség van rá, a meglazult vagy gyulladt fogakat eltávolítjuk, a további problémák (fájdalom, krónikus gyulladás) megelőzése érdekében. A beavatkozás után szükség lehet tartós fájdalomcsillapításra, antibiotikum terápiára.

A megelőzés nagyon fontos!

A fogkövesség és fogínygyulladás megelőzése érdekében a kereskedelmi forgalomban elérhető többféle fogtisztító hatású rágcsálni való készítmény, amelyet kedvenceink a legtöbbször önként szívesen elfogadnak, így bátran megpróbálhatjuk felkínálni számukra.

A fogászati kezeléseket követően az otthoni fogmosás együttműködő állat esetén kivitelezhető lehet. 

 1. Kóstoltassunk meg kedvencünkkel egy, az állatorvos által javasolt, kifejezetten állatok számára készült fogkrémet, és hagyjuk, hogy ujjunkról lenyalja. Közben dicsérjük meg. Az a fontos, hogy ez kellemes élmény legyen számára. Nagyjából 3-5 napig ismételjük a kóstoltatást.

 2. Ha kedvencünk hozzászokott a fogkrém ízéhez, ujjunkkal óvatosan dörzsöljük be vele a fogak külső felszínét és az ínyt. Kezdjük a szemfogakkal, majd fokozatosan haladjunk a rágófogak felé. Pár nap elteltével elkezdhetjük kedvencünket hozzászoktatni az ujjra húzható fogkeféhez.

 3. A fogkefét 45 fokos szögben tartva, körkörös mozdulatokkal tisztítsuk meg a fogakat, a felső állcsontnál felfelé, az állkapocsnál pedig lefelé irányuló mozdulatokkal. Mind a fogakat, mind az ínyt dörzsöljük át

KirályPet Kisállatrendelő

Nyitvatartás

H-P: 10-18
Dr. Király Péter: H, CS
Dr. Madocsay Alfréd: K, SZ, P

Cím

1048 Budapest
Székes utca 1.
+36 1 230 39 40

Harapj ránk!

Facebook Instagram Youtube

Szimatolj tovább!

Rex Alapítvány

KOSÁR

FIZETENDŐ

Rendelés értéke

0